Zondagsbroodjes

Lekkere zondagse broodjes, krokant vanbuiten en lekker mals binnenin. De bloem voor pistolets kocht ik in het plaatselijk Horta tuincentrum en is afkomstig van de molens Descamps. 

Voor 9 broodjes:

  • 500g bloem voor pistolets
  • 320g koud water
  • 20g roomboter of een andere vetstof
  • 8g zout
  • 1 zakje droge gist (7g) of 20g verse gist

Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed ongeveer in 15 min. op stand 2 tot een soepel en zacht deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling (45-60 min.)

Ontlucht het deeg en verdeel in 9 gelijke bollen. Leg ze op een met bloem bestoven werkblad en dek af met een propere linnen doek. Laat 15 min. rusten. 

Bol de bolletjes nog eens stevig op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze met wat bloem en bedek met de linnen doek. Laat nog eens 60 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht met stoom. Heb je geen stoomfunctie op je oven dan kan je de onderste bakplaat met water vullen. 

Maak een insnijding dwars over de broodjes met een scherp mesje. 

Bak 20 min. tot ze mooi bruin zijn. Zet een vijftal minuten voor het einde de ovendeur op een kiertje door er een houten lepel tussen te steken. Zo verdwijnt de resterende stoom uit de oven. 

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 



Reacties