Hazelnootfrangipane broodjes

Wat een verwennerij, zachte briochebroodjes met een smaakvolle hazelnootfrangipane. 

Voor 10 broodjes.

Frangipanevulling:
  • 125g amandel- of hazelnootmeel + 125g poedersuiker = 250g broyage
  • 25g mascarpone of roomkaas
  • 2 eieren
  • 20g vanillepuddingpoeder
  • 20g bloem
  • 1el hazelnootchoco
  • 100g zachte boter
Roer de boter samen met de kaas zacht. Meng de eieren er stuk voor stuk onder alsook het puddingpoeder. Voeg de broyage en de bloem toe en roer tot een smeuïg mengsel. Roer er als laatste de lepel hazelnootchoco onder. Zet apart tot gebruik.  

Deeg:

  • 500g tarwebloem
  • 40g verse gist of 14g droge gist
  • 120g lauwe melk
  • 100g gesmolten roomboter
  • 2 eieren
  • 50g suiker
  • 6g zout
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • fijngehakte nootjes
  • poedersuiker of glazuur
Roer de gist samen met
 een theelepel van de suiker los in de lauwe melk. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een zacht en soepel deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek af en laat rijzen tot verdubbeling op een warme en tochtvrije plaats (45-60 min.)

Duw de lucht uit het deeg en rol uit tot een lap van ongeveer 5 mm dikte.


Verdeel de frangipanevulling over de deeglap. Vouw de rechterkant van het deeg 1/3 naar binnen over de vulling. Neem nu de linkerkant en vouw dit over het geheel heen. Zo is je deeg in drie gevouwen. 

Duw het deeg wat plat met je handen en snijd met een pizzasnijder of een scherp mes 10 stroken uit de breedte van het deeg. 

Neem in elke hand een uiteinde van een strook deeg en vorm zo een spiraal door te draaien in tegenovergestelde richting tov mekaar. Rol de spiraal op als een slakkenhuisje. 

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei en bestrooi eventueel met wat fijngehakte nootjes. 

Bak 20 min. tot ze mooi gebruind zijn. 

Laat afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker of decoreer met glazuur. 




Reacties