Dikke baguettes

Vandaag had ik zin in zo een ouderwetse dikke baguette, een beetje het midden tussen een stokbrood en een galettebrood. Het werden lekker luchtige en smakelijke broden. 

Voor 3 stuks:

  • 600g pistoletbloem of Amerikaans patent
  • 375g koud water
  • 30g koude boter of olie
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 10g zout
Kneed met alle ingrediënten een soepel maar wel ietwat kleverig deeg. Ik kneedde het eerst 1 minuut op stand 1 tot het één geheel was, dan 5 min. op stand 2, 5 min. op stand 3 om te eindigen met 2 min. nog eens op stand 2. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeling (45-60 min.)

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in drie gelijke porties. Bol ze op en laat ze 10 min. rusten op je werkblad. 

Duw de bollen plat tot een ovaal bijna zo breed als de breedte van een bakplaat. Rol langs de lange zijde op en knijp de naad dicht. 

Leg op de bakplaat waarbij je het bakpapier accordeongewijs dichtvouwt met in elke inkeping een brood. 

Dek af met een propere linnen doek en laat 30 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 

Maak met een scherp mesje inkepingen in je broden en besprenkel ze met water. Strooi desgewenst nog wat sesamzaadjes erover. 

Bak 30 min. tot ze mooi gekleurd zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties