Sesam melkbroodje


Op het eerste zicht misschien een ietwat vreemde combinatie maar wat een lekker broodje. Het brood werd gebakken in de Emile Henry broodbakbol maar je kan ook een andere hittebestendige pot met deksel gebruiken of het brood op de bakplaat of pizzasteen bakken.

  • 300g tarwebloem T55
  • 100g extra fijn griesmeel (semolina)
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 270g lauwe melk+water (50/50)
  • 6g suiker
  • 6g zout
  • 30g zachte boter
  • 50g mascarpone (of room)
  • 25g wit sesamzaad
  • 25g zwart sesamzaad
  • 1el sesamolie
Doe het sesamzaad met de olie in een kommetje en roer alles om zodat de olie goed in de zaadjes kan trekken. 

Doe de rest van de ingrediënten in de mengkom. Kneed tot er een deegbal is gevormd en voeg dan beetje bij beetje de sesamzaadjes toe onder het kneden. Na 15 min. bekom je een heel zacht en soepel deeg.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat 45-60 min. rusten tot het deeg is verdubbeld in volume. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm een langwerpig brood. Plaats het op de schotel van de broodbakbol en zet de cloche er op. Laat 45 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 230°C hete lucht. 

Maak met een scherp mesje insnijdingen over de hele lengte van het brood. 

Plaats de gesloten broodbakbol in de oven en bak 35 min. Haal de koepel van de bol en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties