Mafalda (Sicilië)


Mafalda di Palermo is een broodje met krokante sesamkorst en typisch voor Sicilië. Het zou door een Italiaanse bakker zijn uitgevonden en gewijd zijn aan de prinses Mafalda de Savoye. Het deeg wordt in een spiraal gevouwen en daarna door sesamzaadjes gerold.
Met dit recept maak je 4 medium broodjes.

  • 200g T65 bloem
  • 200g T55 bloem van harde tarwe
  • 240ml lauw water
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 6g zout
  • 50g olijfolie
  • 4g gemalen mout
  • 1tl suiker
  • sesamzaadjes ter decoratie
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie of een propere doek en laat 45-60 min. rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. 


Duw de lucht uit het deeg en verdeel in vier gelijke bollen. Rol de bollen uit tot een lange rol van ongeveer 60 cm. Vouw de rol tot een accordeon van 3 of 4 lussen waarbij je het uiteinde in de lengte over het gehele broodje plooit. Bestuif de bovenkant van de broodjes met water en rol ze door de sesamzaadjes.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met vershoudfolie wat je met wat olie hebt ingestreken. Hierdoor voorkom je dat de folie aan de broodjes gaat vastkleven. Zet op een warme tochtvrije plaats en laat ongeveer 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.  Bestuif de wanden van de oven met water en bak de broodjes 15 min. op 200°C, verlaag daarna de temperatuur naar 180°C en laat nog eens 15 min. bakken tot de broodjes mooi goudbruin zijn.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Reacties