Tritordeum yoghurtbroodjes


Tritordeum (ook wel Spaans graan genoemd) is een graansoort ontstaan uit een kruising tussen harde tarwe en gerst. Het bevat minder gluten dan gewone tarwebloem maar het bevat wel meer vezels en oliezuur dan tarwemeel. De bloem van dit graan heeft een mooie gele kleur. Dit recept is voldoende voor 8 medium broodjes.

  • 500g Tritordeum
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 150g Turkse of Griekse natuuryoghurt 10%
  • 175g water
  • 8g zout
  • 25g smout of zachte boter
Doe de ingrediënten in je mengkom en kneed tot je een zacht maar redelijk slap deeg verkrijgt. Indien  het deeg teveel aan de randen van de kom kleeft, kan je een klein scheutje olie toevoegen. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele volume. Vandaag was het warm en zonnig weer en had het deeg maar 30 min. nodig in mijn veranda. Bij koeler weer kan die rijstijd langer zijn. 

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en bol ze op. Laat de bolletjes zo 5 min. rusten op je werkblad. Duw daarna de bolletjes plat en vorm tot een langwerpig broodje. 

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met vershoudfolie wat je met wat olie instrijkt. Dit voorkomt het aankleven aan het deeg tijdens het rijzen. Laat nog eens 30 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrooi wat bloem op de broodjes en snijd ze in met een scherp mesje. 

Bak 20 min. tot ze mooi goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster.  


Reacties

  1. Echt super lecker.
    Vielen Dank für das klasse Rezept.
    Werden wir gerne öfter backen.
    Bitte weitere so , und mehr mit Tritordeum Mehl.
    Gruß Heike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Heike, I will try out some more recipes with Tridordeum Mehl

      Verwijderen

Een reactie posten