Brood met Turkse yoghurt en voordeeg


Onlangs hadden ze bij Lidl nav een mediterraanse special week oa emmertjes Turkse yoghurt. Meteen dacht ik dat er daar wel een lekker brood mee kon gemaakt worden. De yoghurt is redelijk vast en bevat 10% vetgehalte. Ik koos ervoor om te werken met een voordeeg. Het brood werd in een gesloten vorm gebakken.


Voordeeg:

  • 100g T55 tarwebloem
  • 100g water
  • 5g verse gist of 2g droge gist
  • 1tl honing
Hoofddeeg:
  • voordeeg
  • 350g T55 tarwebloem
  • 250g Turkse yoghurt
  • 7g zout
  • zadenmengeling om te bestrooien
Doe de ingrediënten voor het voordeeg in je mengkom en roer met een houten lepel tot een glad beslag. Dek de kom af en laat 2 tot max. 24 uur op kamertemperatuur rusten. Na deze rustperiode verkrijg je een luchtig beslag vol met luchtbelletjes. 

Na de rustperiode van het voordeeg doe je de rest van de ingrediënten erbij en kneed je ongeveer 10 min. op lage stand tot je een zacht en ietwat kleverig deeg verkrijgt. 

Vet je handen in met wat olie en vorm het deeg tot een bal. Leg het in een met olie ingesmeerde kom en dek die af met vershoudfolie. Laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen gedurende 45-60 min. tot je deeg in volume is verdubbeld. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een brood (langwerpig of rond naargelang de bakvorm). Leg het in een met bakpapier beklede bakvorm en laat met gesloten deksel 45 min. rijzen. Het deeg mag niet boven de rand uitkomen maar ongeveer 1 vingerdikte er onder. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht. 

Bestuif het brood met water dmv een plantenspuit en bestrooi met de zadenmix. Maak een paar insnijdingen met een scherp mesje. 


Zet de broodbakvorm met gesloten deksel in de voorverwarmde oven en bak 35 min. Haal daarna het deksel er af (opgepast, gebruik ovenwanten want de vorm zal gloeiend heet zijn) en bak nog een paar minuten verder tot het brood een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties