Bloemenbroodjes


Zachte smaakvolle melkbroodjes, zo kan je deze bloemetjes het best omschrijven. Het motief in het hart van de bloem heb ik aangebracht met een Oezbeekse broodstempel. Heb je die niet in huis dan kan je ook met een lepel of de onderkant van een glas een motief aanbrengen. Met dit recept maak je 6 medium broodjes.

  • 500g T55 tarwebloem
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 5g zout
  • 5g suiker
  • 50g zachte roomboter
  • 150ml melk
  • 150ml water
  • 1 eigeel + 1 el melk losgeklopt om te bestrijken
  • lijnzaadjes om te bestrooien
Kneed van alle ingrediënten een mooi zacht en soepel deeg (kneedtijd 12 min. op trage snelheid). Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat rijzen tot het dubbele in volume is bereikt.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in zes gelijke porties. Maak er bolletjes van en laat deze 5 minuten rusten op een met bloem bestoven werkblad.

Druk daarna de bolletjes plat en maak een motief in het midden van de schijf. Snijd de rand om het motief in 8 gelijke delen. Nu heb je een bloemetje met 8 bloemblaadjes. Knijp de uiteinden van elk bloemblaadje naar mekaar toe. 



Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 30 min. rusten. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte.

Bestrijk de broodjes met een eigeel wat je losgeklopt hebt met een lepel melk. Bestrooi elk bloemblaadje met wat zaadjes. 

Bak in ongeveer 20 min. tot de broodjes gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties