Napolitaans pizzadeeg


Onlangs plaatste ik een bestelling bij Italiëplein van authentieke Italiaanse pizzabloem van het merk Caputo. Ik wou al een hele tijd deze bloem eens uittesten en nu was het het moment. Caputo heeft verscheidene soorten pizzabloem (tipo 00) en je kan ze onderscheiden door de kleur van de verpakking. Zo is de rode bvb bedoeld voor deeg met een lange rijs. De blauwe is eerder voor een directe verwerking. Tijdens het rondneuzen op de site kwam ik ook gedroogde zuurdesem van Caputo tegen. De desem is niet meer actief maar het zorgt wel voor extra smaak en structuur van je deeg. Verder houd je gewoon de hoeveelheden gist aan als zou je zonder dit desempoeder bakken. Dit recept komt ook van dezelfde website.

  • 500g Caputo rood pizzabloem 
  • 15g Caputo Criscito zuurdesempoeder
  • 3g verse gist of 1g droge gist
  • 14g zout
  • 295g water
Roer het zout los in het water. Voeg 50g van de bloem toe en roer tot de bloem volledig opgenomen is door het water. 

Voeg de gist toe en roer opnieuw los. Voeg de rest van de bloem en het zuurdesempoeder toe en meng op de laagste stand van je kneedmachine tot alles een geheel vormt. Kneed nog eens zo'n 12 minuten op stand 2 (trage stand) tot je een homogeen deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en leg het in een kom. Dek af met een vochtige doek en laat 2 uur op kamertemperatuur rusten.

Verdeel het deeg in bollen van ongeveer 280-300g per pizza. Wikkel de bollen deeg wat je niet direct nodig hebt in vershoudfolie en bewaar ze in de diepvries voor max. 2 maanden. 

De rest van de bollen laat je nog eens 6 uur rusten onder een vochtige doek in de koelkast. Daarna is het deeg klaar voor verwerking tot een pizza. 

Op Youtube kan je een handig filmpje zien van Italiëplein van hoe je een pizzabodem kan vormen zonder deegrol. 






Reacties