Topfengugelhupf of kwarktulband (Oostenrijk)


Deze cake is een typisch Oostenrijks gebak en een ideale manier om die halve beker kwark (topfen) die nog in de koelkast staat te verwerken. Ik had een pot Danio tompouce kwark geopend maar we vonden ze niet echt lekker dus heb ik de rest maar verwerkt tot deze cake.

  • 5 eieren
  • 250g kwark
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 230g poedersuiker
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 25g maïzena
  • 250g zachte boter
  • 1 zakje vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.

Scheid de eieren en klopt de eiwitten stijf en zet opzij.

Roer de eierdooiers samen met de zachte boter schuimig. Voeg de citroenrasp toe. 

Meng de vanillesuiker en poedersuiker onder het beslag. Meng bloem en maïzena onder mekaar en voeg toe. Roer tot een glad beslag. 

Spatel tenslotte het opgeklopt eiwit onder het cakebeslag. 

Vul een met boter ingesmeerde en met bloem bestoven tulbandvorm met het beslag.

Bak ongeveer 55 min. tot de cake gaar is.

Laat een tiental minuten afkoelen in de vorm vooraleer te ontvormen. Laat verder afkoelen op een rooster. 

Reacties