Spekkel griesmeelbrood


Wat resten bloem bij mekaar verzameld en dat levert dit brood op. Wat sesamzaadjes erover als finishing touch en zie daar een lekker krokant brood! Aangezien de grootte van het brood heb ik hem in de grote lange Emile Henry broodbakvorm gebakken.

  • 600g spekkelbrood bloemmix (Molen De Hoop Oud-Zevenaar)
  • 100g fijn griesmeel
  • 30g zachte boter
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 360ml lauw water
  • sesamzaadjes om te bestrooien
Doe de bloem, griesmeel, boter, gist en het lauwe water in de kneedkom en kneed in ongeveer 12 min. tot een soepel deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie (ik gebruik plastiek wegwerp douchemutsjes) en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en vorm een langwerpig brood. Bestuif de bovenkant van het brood met water en bestrooi met de sesamzaadjes. 

Leg het brood in de met bakspray bestoven bakvorm en laat met gesloten deksel ongeveer 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 230°C hete lucht. 


Snijd het brood mbv een scherp mesje een paar keer in en plaats met gesloten deksel in de hete oven. 

Bak 40 min., haal daarna het deksel er af (opgepast gebruik ovenwanten) en laat nog 5 min. verder bakken zodat het brood een mooie bruine korst krijgt.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties