Maïs/semola brood



Ik experimenteer graag met het samenbrengen van verschillende bloem- en/of meelsoorten en daarmee dan een broodje te bakken. Vooral kleine restoverschotten van je voorraad dienen hier uitermate goed voor. Zo ontdek je nieuwe combinaties en geraakt je voorraadkast opgeruimd. Dit brood werd gemaakt met een restje bloem voor mäisbrood en semola rimacinata di grano duro (fijn griesmeel van harde tarwe).

  • 200g bloem voor maïsbrood
  • 200g semola (extra fijn griesmeel)
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 240ml lauwwarm water
  • 6g zout
  • 15g smout (of zachte boter of olijfolie)
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed in zo'n 15 min. tot een zacht egaal deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette schaal. Dek de schaal af met vershoudfolie of een vochtige propere theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume (afhankelijk van de kamertemperatuur 45-60 min.).


Duw lichtjes de lucht uit je deeg en vorm tot een langwerpig (of rond, naargelang de bakvorm wat je gebruikt) brood. Leg het brood in de bakvorm en laat met gesloten deksel 45 min. rijzen. Indien je een open vorm gebruikt, kan je de vorm in een plastiek zak steken en zo een soort 'serre' maken om je deeg optimaal te laten rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hete lucht.

Bestuif je brood met wat bloem en maak met een snelle beweging een paar insnijdingen. Hiervoor gebruik je een scherp mesje of scheermesje.

Zet de bakvorm met gesloten deksel in de oven en laat 35 min. bakken op 230°C. Haal hierna het deksel weg (opgepast gebruik een ovenhandschoen want het deksel zal gloeiend heet zijn) en laat het brood nog een paar minuten verder bakken zodat het een mooie bruine korst krijgt.

Haal uit de oven en haal het brood uit de bakvorm. Laat afkoelen op een rooster. 




Reacties