Cruffins
- 56g suiker voor gevulde cruffins
- 75g suiker voor ongevulde
- 5g droge gist of 15g verse gist
- 250ml warme melk
Voeg hierbij:
- 375g gezeefde bloem
- 55g gesmolten boter
- 1tl vanillesuiker
- 1/2 tl zout
Roer met een houten lepel tot je een samenhangend geheel verkrijgt. Kneed daarna op een met bloem bestoven werkblad gedurende 8 min. tot je een zacht maar niet kleverig deeg bereikt.
Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen gedurende 60-90 min. of tot verdubbeling van je deeg.
Afwerking:
- 1 losgeklopt ei met een lepel water of melk
- donkerbruine cassonade
- zachte ongezouten roomboter
Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 8 gelijke bolletjes. Rol elke bol met behulp van een deegroller zo dun mogelijk uit tot een lange ovaal van ongeveer 40 cm. Besmeer genereus met zachte boter en bestrooi met de cassonade. Rol strak op langs de smalste kant. Rol deze 'sigaar' uit tot ongeveer 20 cm in lengte. Snijd deze middendoor in de lengte.
Per cruffin gebruik je twee strengen. Rol de eerste streng op tot een spiraal waarbij je de uiteinden onderaan steekt. Rol de tweede streng rond de spiraal. Wil je kleinere cruffins dan gebruik je maar één streng (zo maak je er 16 uit dit deeg ipv 8 grote).
Leg de cruffins in een aluminium vormpje. Ik gebruikte vormpjes van 6 cm diameter onderaan, 8 cm diameter bovenaan en 3,5 cm hoog. Ik kocht ze bij Wibra en betaalde 0,79ct/12 stuks. Laat 30 min. rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Besmeer de cruffins met het losgeklopt ei en bak af in 15-20 min. tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster en bestuif eventueel met wat poedersuiker.
Reacties
Een reactie posten