Gerstebroodjes met griesmeel


Een nieuwe variant op de zachte ovenbroodjes. Altijd lekker zo'n broodje en ook makkelijk om mee te nemen als lunch naar school of het werk.
  • 250g bloem voor gerstbrood (Aveve)
  • 250g extra fijn griesmeel
  • 24g verse gist of 8g droge gist
  • 300g lauw water
  • 40g olijfolie
  • 8g zout
  • 2el melkpoeder
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot je een soepel en zacht deeg verkrijgt (kneedtijd ongeveer 15 min. op middelmatige stand).

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een propere handdoek of vershoudfolie en laat 45-60 min. rijzen op een warme en tochtvrije plaats tot het deeg in volume verdubbeld is. 

Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en bol ze op. Laat ze onder een handdoek op een met bloem bestoven werkblad rusten gedurende 10 minuten. 

Duw de bolletjes plat met de palm van je hand tot ronde schijfjes van ongeveer 1,5 cm. dikte. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een propere handdoek en laat ongeveer 45 min. rijzen.

Verwarm je oven voor op 180°C.

Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei en snijd ze kruiselings in. 

Bak ongeveer 20-25 min. tot de broodjes mooi goudbruin zijn.

Leg ze op een rooster en bedek ze met een handdoek om af te koelen. Zo blijven de broodjes mooi zacht.


Reacties