Speltbrood met honing, fruit en noten




Voor dit broodje maakte ik gebruik van de helft Rex Dinkel mix en de helft witte speltbloem. Daar voegde ik nog een half zakje Nuts&Fruit van de Lidl aan toe.

Rex Dinkel bevat speltbloem, speltvolkorenmeel, gebroken spelt, speltvlokken, sesamzaad, zonnebloempitten en honing. De Nuts&Fruit mix bevat  oa. pinda's, amandelen, pistaches, rozijnen en cranberries.

Ik gebruikte de Lily van Pampered Chef om het brood in te bakken. Je kan deze ook vervangen door een Römertopf of gelijk welk andere ovenpot met deksel.

  • 200g Rex Dinkel
  • 200g witte speltbloem
  • 100g Fruit&Nuts
  • 220g water
  • 16g O'tentic desempoeder
  • 5g verse gist
  • 6g zout
  • 15g boter
Kneed van alle ingrediënten een soepel en zacht deeg. Let op dat je spelt minder lang kneedt dan degen van andere bloemsoorten omdat je anders de gluten kapot kneedt!

Maak van het deeg een bol en plaats het in een met olie ingevette kom. Bedek de kom met vershoudfolie of een plastiek zak en laat op een warme tochtvrije plaats rusten gedurende minimum anderhalf uur.

Haal het deeg uit de kom en vorm tot een brood (rond of ovaal naargelang de bakvorm wat je gebruikt). 

Plaats het brood in je bakvorm, bestuif met wat bloem en maak een paar insnijdingen met een scherp mesje.

Doe het deksel op de pot en zet hem in een koude oven. Zet de temperatuur van je oven op 220°C en bak het brood in 45 min. gaar. Haal het deksel van de vorm en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties