Houthakkersbrood


Een bloemmengeling voor een grof licht bruin brood bestaande uit oa volkoren tarwemeel, havervlokken, gerstevlokken, tarwevlokken, roggevlokken, zonnebloempitten, gierst, lijnzaad, sojagrits, tarwemoutmeel en gerstemoutmeel. Dit is de houthakkersbloem van de Genneper molen. Bakken deed ik in de Pampered Chef kleine 'Lily' stenen ovenpot, je kan ook een Römertopf of andere ovenbestendige schaal/pot met deksel gebruiken. Afhankelijk van de grootte van je pot/pan reken je de hoeveelheden ingrediënten om.

  • 400g Houthakkersbloem
  • 5g verse gist of 2g droge gist
  • 16g O'tentic desempoeder
  • 6g zout
  • 240ml water
  • 15g vloeibare boter

Doe alle ingrediënten in je kneedkom en kneed in ongeveer 14 min. tot een zacht, homogeen deeg.

Vorm je deeg tot een bol en leg in een met olie ingevette kom. Bedek de kom met vershoudfolie en zet hem in een tochtvrije warme plaats. Laat rijzen tot je deeg in volume verdubbeld is. Afhankelijk van de kamertemperatuur zal dit 45-60 min. zijn.

Duw de lucht uit je deeg, vorm een brood (rond of langwerpig, naargelang de bakvorm wat je gebruikt) en leg het in de ovenschaal/pot.

Zet het deksel op de pot en laat 20 min. rijzen.

Maak een paar insnijdingen in je brood en zet het met gesloten deksel in de koude oven. Zet de temperatuur op 220°C onder- en bovenwarmte.

Bak 40 min. met gesloten deksel tot het brood gaar is, neem daarna het deksel weg (opgepast gebruik ovenhandschoenen want de pot zal gloeiend heet zijn!) en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster.

Reacties

  1. Waar kan ik Houthakkersbloem en O'tentic desempoeder online kopen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste TC, als je op 'houthakkersbloem' klikt bij de ingrediëntenlijst dan word je automatisch doorverwezen naar de website waar ik ze kocht. Daar verkopen ze ook het desempoeder.

      Verwijderen

Een reactie posten