Eierkoeken


Het recept voor deze eierkoeken haalde ik uit het boekje Bakbasics samengesteld door de leraren Brood en Banket uit de vakschool Ter Groene Poorte te Brugge. Ik had al eens eerder eierkoeken gemaakt met een recept uit een ander boek maar dit werd toen geen succes. De ammoniaksmaak van de alkali bleef toen echt overheersen en uiteindelijk werden de koeken weggegooid. Zonde van je werk en de ingrediënten natuurlijk. Met dit recept maak je eierkoeken zoals ze moeten zijn, luchtig en zacht in het midden en met een krokant randje. Ik maakte 12 (grote) eierkoeken met dit recept.
  • 250g kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 500g bloem T45
  • 20g alkali
  • 250g melk
Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimige massa. 

Zeef de bloem en de alkali en voeg ze samen met de melk bij het beslag.

Roer tot een homogeen beslag.

Dek je kom af met plastic folie en laat het beslag een paar uurtjes rusten op kamertemperatuur. Ik liet het 2,5 uur rusten. Na de rust zal je merken dat het beslag vol met luchtbelletjes is bedekt. Roer voorzichtig 1 keer om zodat je de lucht er niet uitroert.

Verwarm je oven voor op 220 graden.

Schep met een pollepel wat deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het beslag met de bolle kant van de pollepel uit tot een mooie cirkel. Let op dat je niet teveel eierkoeken tegelijk op 1 bakplaat wil bakken want het deeg zet nog heel wat uit tijdens het bakken.

Bak in 7-8 min. tot ze mooi goudbruin zijn. Het is normaal dat je de ammoniakgeur van de alkali nog waarneemt tijdens het bakken maar dit trekt weg uit de koeken wanneer ze uitwasemen op het taartrooster.

Haal de koeken onmiddellijk van het bakpapier en leg ze op een rooster.

Doe de eierkoeken meteen in een plastic zak wanneer ze afgekoeld zijn, zo blijven ze lekker mals.



Reacties