No knead meergranen breekbroodjes

Dit is een receptje wat ik meepikte vanop de webpagina van Marcel Paa. Een simpel recept maar wel eentje met geduld. 

Voor 2 breekbroden met elk 5 broodjes:

  • 180g meergranenmeel
  • 420g T55 tarwebloem
  • 420g warm water
  • 2g droge gist
  • 12g zout
  • maanzaad, lijnzaad, sesamzaad
Giet de helft van het water in een kommetje en roer hier de gist in los. Doe de andere helft van het water in een tweede (grotere) kom en roer hier het zout in los. Voeg het gistwater hierbij en de bloem + meel. Roer alles te samen met een houten lepel. 

Dek de kom af met plastiek folie en zet 24-60 uur in de koelkast. Ik liet het deeg 48u rusten. Doe gedurende de rusttijden met tussenpozen een stretch&fold van de vier kanten. Maak hiervoor je handen nat, het maakt het klusje eenvoudiger. 

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 10 stukken van 100g. Bol ze strak op. 

Bestuif 4 bolletjes met bloem en leg ze opzij. Bestrijk de andere 6 bolletjes met water dmv een bakkwast. Duw de natte zijde van 2 bolletjes in een kommetje met lijnzaad, 2 in maanzaad en 2 in sesamzaad. 

Maak 2 rijen van 5 deegbolletjes naast mekaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een propere linnen doek en laat afhankelijk van de kamertemperatuur 60-90 min. rijzen. 

Zet een vuurvaste schotel op de bodem van de oven en verwarm voor op 230°C onder- en bovenwarmte. 

Giet een tas water in de schaal en schuif de bakplaat met de gerezen broodjes in het midden van de oven. 

Laat 15 min. bakken op 230°C, haal daarna de schaal met water weg en laat nog 15-20 min. verder bakken op 210°C tot ze mooi goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties