Krokante spitsbroodjes

Het recept voor deze lekkere krokante broodjes komen van de pagina van Marcel Paa. De broodjes worden met een voordeeg gemaakt wat 12-24 uur moet rijpen. Je maakt dit dus best de dag vooraf. 

Voor 10 broodjes:

Voordeeg:

  • 200g lauw water
  • 200g T55 tarwebloem
  • 2g verse gist
Roer alle ingrediënten tot een glad papje. Dek af en laat 12-24 uur rijpen op kamertemperatuur. Omdat het wel heel snel ging bij mij door de hoge temperatuur heb ik het in de koelkast gezet. 

Een mooi bubbelend voordeeg

Deeg:
  • voordeeg
  • 430g T55 tarwebloem
  • 10g verse gist
  • 8g zout
  • 230g koud water
Kneed 1-2 min. op trage stand tot het een deeg vormt. Daarna kneed je nog eens 10 min. op medium snelheid tot het deeg loslaat van de wanden van de kom. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af met een vochtige doek of een stuk plastiek folie en laat 40 min. rijzen of tot verdubbeling van het volume. 


Verdeel het deeg in 10 gelijke delen van ongeveer 100g/stuk. Bol ze op en laat ze op een licht bestoven werkblad 5-10 min. rusten zodat het deeg zich kan ontspannen. 

Vorm puntige broodjes van de deegbolletjes. Dit bekom je door druk uit te oefenen op de twee zijkanten van een bolletje en zo onder je handpalmen uit te rollen. Het middenstuk van je deeg zal onder spanning komen en bolvormig blijven. 


Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakvorm en dek af met een stuk plastiek folie. Laat 20 min. rijzen. Haal daarna de folie weg en laat nog 10 min. verder rijzen, zo krijgen de broodjes een lichte korstvorming wat het insnijden makkelijker maakt. 

Zet ondertussen een diepe bakplaat in de onderste rij van je oven en laat voorverwarmen op 230°C onder- en bovenwarmte. 

Bestuif de broodjes met bloem en maak een dwarse insnijding met een scherp mesje. 

Schuif de bakplaat in de rij net boven de warme bakplaat. Giet in deze bakplaat 200ml water. 

Bak de broodjes 20 min. en neem dan de onderste bakplaat met water uit de oven. Laat de broodjes nog een 5 min. verder baken en een mooie bruine korst krijgen. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties