Appelflappen en krakelingen

Heel eenvoudig zelf te maken en oh zo lekker. Ook ideaal om een overschot appelen te verwerken. Ik heb mij laten inspireren door het recept van Jeroen Meus op Dagelijkse Kost. Met de restjes bladerdeeg heb ik krakelingen gemaakt. 

Appelflappen: 4 stuks

Appelvulling:

  • 4 appelen geschild en in kleine stukjes versneden
  • klontje boter
  • scheutje water
  • scheutje rum
  • 1 vanillestok of 1el vanille aroma
  • handvol krenten
  • snufje kaneel
  • 50g suiker (ik gebruikte Zusto)
Stoof de appelstukjes eventjes aan in de boter. Voeg het water toe en breng aan de kook. Zet op een laag vuurtje, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat verder sudderen tot de appelstukjes tot moes zijn gekookt en het vocht is uitgekookt. Doe in een kommetje en laat afkoelen.
  • 1 vierkant stuk bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • decoratiesuiker
Verwarm de oven voor op 175°C hete lucht. 

Rol het deeg uit en versnijd in vier stukjes van 15x15cm. 


Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg in het midden van elk lapje een grote lepel van de appelvulling.

Plooi dicht door 2 punten naar mekaar toe te vouwen. Druk de randen aan met een vork. 


Bestrijk met het losgeklopt ei en strooi wat decoratiesuiker erover. 

Bak de flappen in ongeveer 30 min. tot ze mooi bruin zijn. 


Krakelingen:
  • snijlingen van het bladerdeeg
  • losgeklopt ei + melk
  • decoratiesuiker
  • uitsteker voor krakelingen/pretzels
Verzamel de snijlingen van het deeg en rol ze tot een deeglapje. Duw met de uitsteker de koekjes uit het deeg. 

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopt ei.

Strooi wat decoratiesuiker erover en bak in ongeveer 15 min. tot ze mooi bruin zijn. 

Reacties