Gevuld briochegebak

Een creatie die het midden houdt tussen een briochebrood en een gebak waar je oneindig mee kan variëren qua vulling. Met deze hoeveelheden maak je twee brioches. Ik gebruikte vlaaibakvormen met een doorsnede van 23cm. Je kan eventueel een brood bewaren in de diepvries. Doe dit wel zonder vulling en op zijn geheel (dus nog niet doorsnijden). Zo heb je voor een volgende gelegenheid al de basis en hoef je hem enkel nog te vullen. 

Deeg:

  • 500g bloem
  • 20g verse gist of 1 zakje droge gist
  • 70g suiker
  • 1 ei
  • 70g roomkaas (kan je vervangen door zachte roomboter)
  • 4g bakpoeder
  • 250ml lauwwarm water
  • 30ml Grand Marnier (of een andere likeur naar smaak)
Vulling:
  • 250ml slagroom
  • 1 potje mascarpone
  • poedersuiker
  • sinaasappelaroma
  • marmelade van mandarijnen
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • decoratiesuiker (Tienen)
  • 2 vlaaivormen ⌀23cm
Doe alle ingrediënten voor het deeg in je kneedkom en kneed op medium snelheid in ongeveer 10 min. tot een soepel en ietwat kleverig deeg. 


Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven mengkom. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige doek en laat 40 min. rijzen of tot verdubbeling van volume. 

Ontgas het deeg en verdeel in 2 gelijke bollen. Laat 10 min. rusten op je werkblad onder een stuk vershoudfolie zodat het deeg zich kan ontspannen. 


Duw de bollen met de palm van de hand tot een platte schijf in de vlaaivormen. Je kan eventueel ook een lage (ongekartelde) taartbakvorm gebruiken of de broden zo op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. 

Dek af met een propere linnen doek en laat 30 min. rijzen. 

Klop ondertussen de room samen met 2 el poedersuiker op tot slagroom. Doe hetzelfde met de mascarpone maar voeg daar wat druppels sinaasappelaroma aan toe. Schep de opgeklopte slagroom onder het mascarponemengsel en plaats afgedekt in de koelkast tot gebruik. 

Verwarm de oven voor op 150°C onder- en bovenwarmte. 


Bestrijk de broden met het losgeklopt ei+melk en bestrooi met decoratiesuiker. 

Bak in ongeveer 20 min. gaar en mooi bruin. Laat de brioches afkoelen op een rooster. 

Wanneer de brioches volledig afgekoeld zijn, snijd je ze horizontaal dwarsdoor. 

Bestrijk de bodem met de marmelade en spuit het slagroom/mascarpone mengsel er op. 

Zet het deksel er op en laat nog een uurtje goed opstijven in de koelkast. 

Reacties