Zoete paarse aardappel swirl brood

Het mooie decoratieve paars kleurtje in dit brood verkrijg je door de helft van het deeg te vermengen met poeder van de zoete paarse aardappel. Dit kan je zelf maken door paarse aardappelen eerst te drogen en daarna fijn te vermalen of je kan het kant en klaar kopen bij de toko. Het is een volledig natuurlijk product. Het wordt ook wel verkocht onder de naam ube of purple yam poeder. Je kan het ook vervangen door macha- of cacaopoeder. Het recept vond ik op YouTube.

Voor 1 brood:

  • 300g tarwebloem
  • 5g zout
  • 20g suiker
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 150g koude melk
  • 1 ei (50g)
  • 30g zachte boter
  • 9g crèmevet voor brood (facultatief)
  • 2el paarse aardappelpoeder (of macha of cacao) gemengd met 3el melk
  • Om te bestrijken: 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • Afwerking: 1el abrikozenjam met 1el water heet opgewarmd, mini parelsuiker
Meng het zout onder de bloem. Voeg de gist, suiker, melk en het ei toe en kneed tot het een bal vormt. Dek de kom af en laat 30 min. in de koelkast rusten. 

Haal het koude deeg uit de koelkast en kneed 1-2 min. Voeg de zachte boter toe en kneed tot je een soepel ietwat kleverig deeg verkrijgt. 


Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en kneed het paarse poeder papje onder 1 deel ervan zodat je een witte en een paarse bol deeg verkrijgt. Bol stevig op en leg ze elk in een met plastiek folie bedekte kom. Laat 1 uur rijzen of tot verdubbeling van het volume. 

Ontgas de degen en rol beide bollen uit tot een rechthoek van 20x30cm ongeveer.

Leg de witte lap deeg bovenop de paarse lap en rol er eventjes met de deegrol over zodat ze zich mooi aan mekaar gaan hechten. 


Laat het bovenste 1/4 stuk van het deeg ongemoeid en snijd het onderste 3/4 deel in stroken van ongeveer 1,5-2cm breed. Draai elke strook rond zijn as en rol daarna het deeg van boven naar beneden op tot een rol. 


Leg het brood in een ingevette rechthoekige bakvorm en dek af met plastiek folie. Laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 175°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk het brood met het losgeklopt eimengsel.

Bak in ongeveer 30min. gaar en goudbruin. 

Bestrijk het brood direct na het ontvormen met de abrikozenjam en strooi er wat mini parelsuiker over. 

Laat het brood afkoelen op een rooster.  



Reacties