Somun (Turkije)

Een lekker luchtig brood met mals kruim en een krokante korst. Het recept voor deze typische Turkse broden vond ik op het Instagramaccount Aysens kitchen. Het is een ietwat slap deeg waar ik 2 medium broden mee bakte. Je kan het deeg ook verdelen in 8 kleinere individuele broodjes. 

  • 450g T55 tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 300ml water
  • 50ml verse kaas (of natuuryoghurt, verminder dan wel het vocht met 25ml)
  • 8g zout
  • om te bestrijken: 2el water + 1el natuuryoghurt
Doe de ingrediënten in de mengkom en kneed tot je een soepel ietwat kleverig deeg verkrijgt. Bol het op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeling (45-60 min.)


Strooi wat bloem op je werkblad en stort daar het deeg op. Verdeel in twee gelijke porties en bol ze op. Laat onder een stuk vershoudfolie 15 min. rusten zodat het deeg zich kan ontspannen. Het deeg zal mooie luchtblazen vormen. 


Vorm de broden zoals je een sandwich vormt en rol onder beiden handen wat bij terwijl je druk uitoefent op de twee uiteinden van het brood. Zo verkrijg je een dikkere middenstuk met twee puntige uiteinden. 

Leg de broden met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek met een propere linnen doek en laat 40 min. rijzen. 


Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. Zet ook een hittebestendig bakje met water in de oven. 

Bestrijk de broden met het yoghurt/water mengsel en snijd desgewenst in met een scherp mesje. 

Bak 20 min. tot ze gaar en mooi gebruind zijn. 5 min. voor het einde van de baktijd  haal je het bakje water weg. 

Laat afkoelen op een rooster. Als je zolang kan wachten tenminste want wat is er lekkerder dan het kontje van een nog lauwwarm krokant brood? 

Reacties