No knead focaccia met aardappelen (Italië)

Dit is de eerste maal dat ik mij aan een focaccia waag. Het recept komt van het YouTube kanaal van Tutti a Tavola. Als vorm gebruikte ik de Pyrex Asimetria oven bakplaat van 35x27cm. 

  • 350g tipo 0 bloem (ik gebruikte de Caputo Nuvola bloem) of T55 tarwebloem
  • 265g lauw water
  • 12g verse gist of 'g droge gist
  • 5g zout
  • 1tl suiker
  • 2el water + 2el olijfolie
  • 2-3 geraspte rauwe aardappelen
  • rozemarijn, zout, olijfolie
  • gemalen mozzarella kaas
  • griesmeel
Roer de gist samen met de suiker los in het lauwe water. Doe de bloem in de mengkom en giet er het gistmengsel bij. Meng met een houten lepel onder mekaar. Voeg het zout toe en roer nog een paar minuten verder. 


Dek de kom af en laat 2 uur rusten op een warme plaats. 

Bestrooi je werkblad rijkelijk met griesmeel en stort het deeg er op. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met griesmeel. Doe een paar stretch&folds en vorm tot een rechthoekig plat deeg. 

Leg het deeg in de bakvorm en spreid met de vingertoppen uit over de gehele bodem. Bedek met een propere linnen doek en daarna met plastiek folie en laat 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Verwarm de oven voor op 250°C hete lucht. 


Duw met de vingertoppen putjes in het deeg. Meng de 2el water met de 2el olijfolie en verdeel met een lepel over het brood. Wrijf uit met de handen over het volledig brood en duw de olie wat met de vingertoppen in de putjes in het deeg. 

Kruid het brood met wat (zee)zout uit de molen. 


Rasp de rauwe aardappelen in een kom. Kruid met peper, zout en fijngesnipperde rozemarijn en verdeel evenredig over het brood. 

Bak 15 min. in het midden van de oven tot het brood een kleurtje begint te krijgen. 


Strooi gemalen mozzarella erover en laat nog een paar minuten verder bakken op de bovenste richel tot de kaas gesmolten is. 



Reacties