Muffuletta (Italië)

Muffuletta of muffaletta brood is een van oorsprong Siciliaans plat rond brood wat heel populair is ook in New Orleans waar het geïntroduceerd werd door Italiaanse migranten. Qua vorm kan je het ietwat omschrijven als een mega burgerbun met sesamzaadjes topping. Het brood wordt middendoor gesneden en dan rijkelijk in lagen belegd met kaas, mortadella of ham, enz. Het deeg wordt met een voordeeg gemaakt dat een nachtje in de koelkast rust. Het brood heeft een lekker krokante korst en een mals kruim en smaakt  heel lekker. 

Voor 3 broden (bakvorm ⌀23 cm):

Voordeeg:

  • 140g koud water
  • 150g bloem
  • 2g verse gist of 1g droge gist
Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer tot een papje. Dek af en laat tot de volgende dag rusten in de koelkast. 

Deeg:
  • voordeeg
  • 525g bloem
  • 280 lauw water
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 11g zout
  • 1el melkpoeder
Afwerking:
  • 1 eiwit losgeklopt met 1el water
  • sesamzaadjes
Doe alle ingrediënten in de kneedkom. Kneed op middelmatige stand tot een soepel en zeer zacht deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek af en laat op een tochtvrije warme plaats rusten tot het in volume verdubbeld is.

Zacht en soepel deeg

Verdeel in 3 gelijke porties en bol ze op. Bedek met vershoudfolie en laat 15 min. rusten op een lichtjes met bloem bestoven werkblad. 

Verdeel in drie gelijke bollen

Duw de bollen plat tot een schijf ter grootte van je bakvormen. Dek af en laat 45 min. rusten. 

Luchtig deeg

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de broden met het losgeklopt eiwit en bestrooi met sesamzaadjes. 


Bak in 25-30 min. tot ze goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties