Luchtige Pizza (Italië)

Pizza 1

Pizza 2

Pizza 3

Terug een ander pizzadeeg, deze vond ik op Instagram. Ik koos voor een overnachtrijs in de koelkast maar je kan het deeg ook perfect de dag zelf maken. Wanneer je voor een nachtrijs kiest, verminder dan de gist met de helft. 

Voor 3 pizza's (diameter 32cm):

  • 300g tipo 00 bloem
  • 200g semolina rimacinata di grano duro (extra fijn griesmeel)
  • 350g water
  • 7g droge gist of 21g verse gist
  • 1tl suiker
  • 1tl zout
  • 30g olijfolie
Beleg:
  • 1 blik Mutti pizzasaus (oa bij Albert Heijn te verkrijgen)
  • 1 zakje gemalen kaas
  • Pizza 1:tomatensaus, gemalen kaas, kastanjeschampignons, rauwe ham, gele snacktomaatjes, mini mozzarella bolletjes, gedroogde oregano
  • Pizza 2: tomatensaus, gemalen kaas, Italiaans gekruide voorgegaarde kipstukjes (Aldi), rode snacktomaatjes, mini mozzarella bolletjes, gedroogde oregano
  • Pizza 3: tomatenaus, gemalen kaas, kastanjechampignons, 1 blikje tonijn in olijfolie, rode snacktomaatjes, mini mozzarella bolletjes, gedroogde oregano
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een soepel deeg. Door het 70% vochtgehalte zal dit een slap en kleverig deeg zijn. Je kan dit het best verwerken door je handen en werkblad met olie in te smeren tijdens het opbollen. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek de kom af met plastiek folie en laat op een warme tochtvrije plaats ongeveer een uur rijzen. 


Verdeel het deeg in drie gelijke porties. Bol ze stevig op en leg ze (op voldoende afstand van mekaar) op een schaal. Dek de schaal af met plastiek folie en plaats in de koelkast. Laat in de koelkast rusten tot de volgende dag. 

Haal de deegbollen uit de koelkast en laat 30 min. rusten om op kamertemperatuur te komen. Het deeg zal heel luchtig zijn vol luchtbelletjes. 



Bestrooi je werkblad ruimschoots met griesmeel en leg hier een bol deeg op. Draai de bol om en duw met je handen uit tot een ronde pizzavorm. Schud het overtollig griesmeel van de pizzabodem en leg hem op een licht met olie ingesmeerde pizzaplaat. Je kan de vorm nu nog wat met de handen bijvormen naar de grootte van je pizzaplaat. Gebruik geen deegrol om uit te rollen!

Beleg de pizza naar keuze.

Bak op een rooster op de onderste richel van je oven op 250°C hete lucht. 

Reacties