Shokupan (Japans toastbrood) met maanzaadjes

Een heel populair brood in Japan: Shokupan (wat brood eten betekent). Het is een melk toastbrood, zonder korst dus en heel mals. In Japan wordt het als dagelijks brood gegeten, hier in onze Westerse wereld wordt het eerder om te toasten gebruikt. 

Het basisrecept komt van de website Bake for happy kids waar je trouwens nog veel meer variaties op dit brood terugvindt. 

Voor 1 brood (bakvorm 20x10cm):

  • 325g bloem
  • 235g lauwe melk
  • 40g gesuikerde gecondenseerde melk
  • 5g zout
  • 4g droge gist of 12g verse gist
  • 25g zachte boter
  • handvol maanzaadjes
Doe alle ingrediënten in de kneedkom (behalve de boter) tot je een samenhangend deeg bekomt. Voeg al knedend beetje bij beetje de boter erbij en laat 20-25 min. verder kneden tot je een heel soepel deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeling in volume (1 uur ongeveer). 

Verdeel het deeg in drie gelijke porties, bol ze op en laat ze 10 min. op een licht bestoven werkblad rusten onder een stuk vershoudfolie. 

Rol de bollen uit tot een ovaal van ongeveer 20 cm. lengte. Rol het deeg op langs de korte kant tot een cilinder. Draai deze een kwartslag en rol opnieuw uit tot ongeveer 20 cm. lengte. Rol opnieuw op langs de korte kant. 


Leg de drie rollen naast mekaar op de bodem van een beboterde toastbrood bakvorm. Duw ze wat plat zodat ze gelijkmatig van niveau zijn en schuif het deksel op de vorm. Laat 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bak 35-40 min. met gesloten deksel. 


Ontvorm en laat op een rooster afkoelen. 





Reacties