Tijgerbrood uit de Römertopf

Een snel klaar tijgerbrood met een krokante korst en mals kruim. Ik heb het brood in een Römertopf (4pers) gebakken maar heb je die niet dan kan je ook gelijk welk andere ovenbestendige pot met deksel gebruiken. Deze hoeveelheid tijgerpap kan je gerust voor twee broden gebruiken. Ik heb immers nog meer dan de helft over. Ik ga een test doen met het invriezen van het papje en op een later tijdstip te gebruiken. 

Tijgerpapje:

  • 60g rijstemeel (Aziatische supermarkt)
  • 70g lauwwarm water
  • 1/2tl zout
  • 1tl suiker
  • 2tl zonnebloemolie
  • 4g droge gist of 2g verse gist
Roer alle ingrediënten met een garde tot een papje (halflopend). Dek het kommetje af met vershoudfolie en zet aan de kant. 

Deeg:

  • 500g T55 tarwebloem
  • 7g droge (zakje) of 21g verse gist
  • 8g zout
  • 300ml lauwwarm water
  • 20g vetstof (olie, boter, margarine
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een zacht en soepel deeg (14 min op stand 2). 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije en warme plaats rijzen tot verdubbeling in volume (45-60 min.). 

Duw de lucht uit het deeg en vorm een rond of langwerpig brood ermee naargelang de vorm wat je gebruikt. 


Roer het tijgerpapje nog eens goed door en bestrijk de bovenkant van het brood ermee met een kwast. Smeer het niet te dik want dan krijg je geen mooi tijgerpatroon. 

Zet de Römtertopf in de koude oven. 

Draai de stand op 230°C hete lucht en laat 50 min. bakken met gesloten deksel. Haal daarna het deksel weg (opgelet gebruik handschoenen!) en laat nog een 5 min. verder bakken totdat de korst de gewenste bruining heeft. 

Laat het brood afkoelen op een rooster. 



Reacties