Bootjes koffiekoeken (Stefan Elias)

Het volgende recept vind je terug in het Belgisch Bakboek van Stefan Elias en kan je ook volgen op zijn YouTube kanaal Bakken met Stefan Het vergt een beetje werk maar je kan gerust al wat voorbereiding de dag voor het bakken doen zoals de banketbakkersroom maken en de boterplaat vormen. Probeer alle grondstoffen op koelkasttemperatuur te gebruiken. 

Tip: ik heb de roomboter van Aldi hiervoor gebruikt en die is toch niet optimaal omdat die redelijk zacht blijft ook in de koelkast waardoor het toeren niet zo gemakkelijk verloopt. 

Voor 20 koffiekoeken:

Banketbakkersroom:

  • 500ml melk
  • 125g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eierdooiers
  • 40g maïzena
Roer in een kommetje de eidooiers los samen met de maïzena en zet apart. Doe de melk, suiker en vanillesuiker in een kookpot en breng aan de kook. Doe een pollepel van de kokende melk bij het kommetje met de eidooiers/maïzena en roer goed onder mekaar. Doe nu dit mengsel bij de rest van de gekookte melk en laat al kloppend met een garde nog eens opkoken. Doe de banketbakkersroom in een schaal en dek het oppervlak af met vershoudfolie zodat er geen velletje op kan vormen. Laat afkoelen. 

Om te toeren:
  • 250g roomboter
Rol de boter uit tot een plaat van ongeveer 15x20 cm. Vouw in een stuk bakpapier en leg in de koelkast

Deeg:

  • 540g tarwebloem
  • 50g verse gist of 20g droge gist
  • 1 ei
  • 260g koude melk
  • 40g suiker
  • 10g zout
Afwerking:
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el abrikozenjam + 1 el water
  • fondantglazuur
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedkom en kneed tot het een geheel vormt (2min. ongeveer). Rol het deeg uit tot een lap van 15x30 cm.

Leg de boterplaat op 2/3 van de deeglap en vouw het vrije deel van het deeg naar het midden van de lap. Vouw hierna nog eens tot over de boterplaat zodat je de lap in drieën hebt gevouwd. 

Draai het deeg een kwartslag en rol het in de lengte uit tot een lap van 50 cm. Vouw opnieuw in drie delen. 

Herhaal de vorige stap. Doe het deeg in een stuk vershoudfolie of bakpapier en leg voor minstens 30 min. in de koelkast. 


Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van ongeveer 51x25cm. Snijd de vier kanten bij zodat je een lap verkrijgt van 50x24cm. 

Snijd de lap in de lengte door twee. Zo bekom je twee repen van 50x12 cm. 


Verdeel nu elke strook in 10 lapjes van 5x12 cm. 



Vouw de lapjes in de lengte dubbel en maak in het midden van  de gevouwen kant een inkeping van ongeveer 3 cm. 


Vouw de lapjes weer open en haal de bovenkant van elk lapje door de opening en rek wat op zodat je getwiste randen verkrijgt. 

Leg de lapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere doek. Laat 60 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 225°C onder- en bovenwarmte. 

Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met grote mond en spuit een reep over de inkeping van de koeken. Bestrijk de koeken met het losgeklopte ei. 

Bak 12 min tot de koeken een mooie bruine kleur hebben. 

Verwarm de abrikozenjam+water een half minuutje in de microgolf en bestrijk hiermee de koffiekoeken van zodra ze uit de oven zijn. 

Laat de koeken afkoelen en bestrijk dan de twee uiteindes met de fondantglazuur. 

Reacties