Boter-suiker twistbrood

Een rijk en zoet brood. Niet voor elke dag dus maar eerder als zondagse verwennerij. Niet zo moeilijk te maken. De bakvormen hiervoor gebruikt heb ik een paar jaar terug voor een habbekrats gekocht op Aliexpress en vind je oa HIER

Voor 2 broodjes (330g deeg/stuk):

  • 350g tarwebloem
  • 5g droge gist
  • 30g kristalsuiker
  • 170ml melk
  • 1 ei
  • 5g zout
  • 30g zachte boter
Vulling:
  • donkerbruine cassonade suiker (of basterdsuiker)
  • zachte roomboter
Afwerking:
  • decoratie mini parelsuiker (Tiense suiker)
  • 1el abrikozenjam + 1el water
  • 1 losgeklopt ei
Doe de bloem, suiker en zout in de mengkom en roer onder mekaar. Voeg de gist, melk en het ei toe en kneed tot je een deeg bekomt. 

Voeg de zachte boter toe en kneed 10-15 min. op stand 2 tot je een soepel deeg bekomt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat 60 min. rijzen of tot verdubbeling in volume. 

Ontgas het deeg en verdeel in twee gelijke porties. Bol ze op en laat ze 15 min. onder een stuk vershoudfolie op je werkblad rusten. 

Rol de bollen uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5cm dikte. Bestrijk ze royaal met zachte roomboter en bestrooi daarna met een handvol donkerbruine suiker. Verdeel de suiker evenwichtig over de deeglap. 

Rol het deeg langs de kortste kant op tot een cilinder.

Snijdt die over de gehele lengte doormidden waarbij je het bovenste stukje van de rol ongemoeid laat. 

Twist de twee doorgesneden helften om mekaar heen en leg ze in de beboterde bakvormen. 

Dek de bakvormen af en laat 60 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de broden met het losgeklopt ei en strooi er wat mini parelsuiker overheen. 

Bak 20-25 min. tot ze een mooie bruine kleur hebben. 

Ontvorm en plaats op een rooster. 

Verwarm de abrikozenjam met het water 1 minuutje in de microgolf. Roer door en bestrijk de nog hete broden hiermee. 

Laat de broden afkoelen op het rooster. 




Reacties