Artipan Yellow multigranen brood (Römertopf)

Onlangs was ik in de buurt van maalderij De Weerdt te Putte en kocht ik een aantal bloemmengelingen. Zo ook deze Artipan Yellow. Dit is een mix van Dossche Mills en op hun website omschrijven ze die als volgt: 'Licht meergranenbrood met zeer typisch gele kruimkleur. Met tarwebloem, gierst, haverzemelen, soja, pompoenpitten, lijnzaad en maïs'.

Ik heb het brood gebakken in de Römertopf. Indien je er geen hebt, kan je ook een andere ovenbestendige schaal met deksel gebruiken. 

Het werd een licht verteerbaar brood vol crunchy pitjes en zaden. Het brood heeft een heel krokante korst. 

  • 500g Artipan Yellow meel
  • 5g droge gist of 15g verse gist
  • 280g lauw water
  • 8g zout
  • klontje zachte boter of een andere vetstof
Kneed met alle ingrediënten een elastisch en soepel deeg. Bol het op en plaats het in een met olie ingewreven schaal. 


Dek de schaal af met vershoudfolie en laat rijzen tot verdubbeling van volume (45-60 min.).

Ontgas het deeg en vorm je brood. Leg het in de met bakpapier beklede Römertopf. 

Laat met gesloten deksel 40 min. rijzen. 

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak een paar insnijdingen erin met een scherp mesje. Bestuif dmv een plantenspuit wat nat met water. 

Zet de pot in de koude oven en zet de oven aan op 240° hete lucht. 

Laat 50 min. bakken met gesloten deksel. De laatste 5 min. neem je het deksel weg en laat je het brood verder bakken tot het een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster. 






Reacties