Panini (Italië)

Altijd handig om een voorraadje panini broodjes in de diepvries te hebben voor een snelle lunch of als je echt geen tijd hebt om te koken. Broodje vullen naar eigen goesting en ff tussen de contactgrill, een slaatje erbij en klaar. 

Voor 8 panini:

  • 450g bloem
  • 1 zakje droge gist (7g) of 21g (half blokje) verse gist
  • 1tl suiker
  • 250ml lauw water
  • 4el olijfolie
  • 8g zout
  • verse kruiden naar keuze: oregano, basilicum, tijm of 1el Italiaanse kruiden
Roer in een kommetje de gist samen met de suiker en 2el water en laat 10 min. rusten. 


Doe de bloem, zout en de kruiden in de kneedkom en roer onder mekaar. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot het een deeg vormt. 

Voeg al knedend de olijfolie toe en kneed verder tot het deeg van de wanden loslaat en mooi soepel is. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat rijzen tot verdubbeling in volume. 

Ontgas het deeg en verdeel in 8 gelijke porties. Bol ze op en laat 15 min. onder een stukje vershoudfolie rusten op je werkblad. 

Vorm de bolletjes tot een cilinder en duw ze plat zodat je een mooie ovaal verkrijgt.


Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze in met olijfolie. Strooi er nog wat van de kruiden overheen en laat 30 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 

Bak de broodjes 10 min. Let erop dat je ze niet laat bruin worden. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties