Franse boule


Het volgende recept komt uit het boek Brot backen in perfektion van Lutz Geissler. Zijn boeken zijn een prachtige verzameling van broodrecepten die op een niet alledaagse manier klaargemaakt worden. Niet direct voor de beginnende bakker. Een ideetje van zijn recepten kan je trouwens ook opdoen op zijn rijk gestoffeerde blog
  • 590g T65 tarwebloem
  • 400ml water
  • 1g droge gist of 3g verse gist
  • 12g zout
  • 20g zachte roomboter
Doe alle ingrediënten in de kneedmachine en kneed zolang tot ze een geheel vormen. Het deeg is plakkerig en slap. 

Schraap met een deegschraper de wanden vrij en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 24u rijzen op kamertemperatuur waarbij je elke 8u een Stretch&Fold doet. 

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en bol het op. Leg het met de naad naar boven in een rond rijsmandje.  Dek af met plastiek en laat 1 uur rijzen. 

Verwarm ondertussen je oven voor op 250°C hete lucht en eens op temperatuur zet je er je gietijzeren pot, of zoals in mijn geval de broodbakbol, in. Laat de pot (bol) 30 min. voorverwarmen. 

Keer je brood om op een stuk bakpapier en plaats het in de pot (bol). 

Bak 45min. op 230°C met gesloten deksel. 

Laat afkoelen op een rooster


Reacties