Meergranen melkbrood

Het recept voor dit zeer malse brood komt van het YouTube kanaal van Apron. Een absoluut aan te raden kanaal trouwens. Het brood wordt gemaakt met een voordeeg wat een nachtje in de koelkast verblijft. Zij maakte een volkoren melkbrood maar ik heb het volkorenmeel vervangen door meegranenmeel. 

Voordeeg:

  • 120g meegranenmeel (of volkoren)
  • 120g water
Goed roeren en in een gesloten container een nachtje in de koelkast zetten. 

Deeg:
  • voordeeg
  • 350g T55 bloem
  • 5g droge gist of 15g verse gist
  • 5g zout
  • 30g bruine suiker
  • 180-200ml melk
  • 40g zachte boter
Roer de bloem, de suiker en het zout onder mekaar in de kneedkom. Voeg het voordeeg, de gist en de melk toe en kneed tot het één geheel vormt. 

Voeg de zachte boter toe en kneed verder tot je een soepel en homogeen deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek af met vershoudfolie en laat 60 min. rijzen of tot verdubbeling in volume. 

Ontgas het deeg en verdeel in 4 gelijke porties. Bol ze op en laat ze 15 min. onder een stuk vershoudfolie op je werkblad rusten. 

Rol de bollen uit tot een ovaal. Vouw de twee lange kanten naar het midden toe en rol de naden dicht met de rolstok. Rol langs de smalle kant op tot een strakke cilinder die de breedte heeft van je bakvorm. 


Schik de vier cilinders naast mekaar op de bodem van de ingevette bakvorm en dek af met een propere doek. Laat 60 min. rijzen of tot verdubbeling in volume. 

Verwarm je oven voor tot 190°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk het brood met melk en bak in ongeveer 25-30 min. tot het brood mooi gekleurd en gaar is. 

Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. 

Reacties