Beyaz ekmek (Turks wit brood)


Ik was allang op zoek naar een recept om deze lekkere Turkse witbroden te bakken maar telkens ik een filmpje op Youtube of een foto op Instagram zag, waren de maateenheden uitgedrukt in kopjes en glaasjes (Turkse dan wel te verstaan). Iets waar ik nog steeds niet mee overweg kan en er dan ook ver vandaan wil blijven. Tot ik dit recept op Ketex tegenkwam. Hoera eindelijk een recept in grammen! Het oorspronkelijk recept is voor 5 broden maar ik heb de hoeveelheden gehalveerd en er 2 broden van gebakken. 

Dit recept maakt gebruik van een poolish dus hou er rekening mee dat dit geen brood-op-één-dag recept is. Het beste begin je 's morgens aan je poolish zodat je de dag nadien kan bakken. 

Dag 1

Poolish:

  • 125g tarwebloem T55
  • 100g water
  • 1g verse gist of een snifje droge gist
Roer alle ingrediënten klontvrij in een kom. Dek de kom af en laat 2 uur op kamertemperatuur rusten. Plaats daarna in de koelkast tot 's avonds. 

Deeg:
  • 375g tarwebloem T55
  • 215g water
  • 6g verse gist of 2g droge gist
  • 10g zout
  • poolish
Dezelfde dag 's avonds kneed je al deze ingrediënten in ongeveer 15 min. tot een soepel ietwat kleverig deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie en plaats hem onmiddellijk in de koelkast. Laat het deeg daar een nachtje rijzen. 

Dag 2

Haal 's morgens de kom met het deeg uit de koelkast en laat het acclimatiseren op kamertemperatuur. Ik heb het een uurtje zo laten staan. 

Duw daarna de lucht uit het deeg en verdeel in 2 gelijke bollen. Laat op een met bloem bestoven werkblad 20 min. rusten onder een propere linnen doek. 

Vorm langwerpige broden van de deegbollen. Leg ze op een met bloem bestoven linnen doek wat je in accordeonvorm vouwt zodat elk brood afzonderlijk in een gleuf komt te liggen tussen twee plooien (cfr baguettes).

Bestuif met bloem en dek af met een linnen doek. Laat 40 min. rusten. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C met stoom. 

Keer de broden één voor één op een houten plankje en schuif ze zo op de bakplaat. 

Snijd met een scherp mesje een inkeping over de gehele lengte van het brood.

Bak in ongeveer 20 min. tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. De laatste 5 min. laat je de stoom ontsnappen uit de oven en bak je de broden verder met de ovendeur op een kiertje. 

Laat afkoelen op een rooster. 




Reacties