Zachte roombroodjes


Aangezien ik niet graag iets weggooi heb ik vandaag broodjes gebakken met restjes uit de frigo en restjes bloem. Vaak zijn dit nog de lekkerste verrassingen.

  • 250g type 812 tritordeum bloem (T80)
  • 350g T55 tarwebloem
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 10g zout
  • 100ml kookroom
  • 250ml lauw water
  • 35ml olijfolie
  • 1 ei + 1 el melk losgeklopt om af te strijken
  • sesamzaadjes om te bestrooien
Doe de ingrediënten in de kneedkom en kneed in ongeveer 15 min. tot een soepel deeg. Bol het deeg op en laat het in een met olie ingesmeerde en met vershoudfolie afgedekte kom rijzen tot verdubbeling (45-60 min.)


Duw de lucht uit het deeg en verdeel in tien gelijke porties. Bol ze op en laat ze onder een stuk vershoudfolie 10 min. rusten op je werkblad. 


Punt de bolletjes op en leg ze op een met bloem bestoven linnen doek. Dek af met een propere theedoek en laat ongeveer 60 min. rijzen. 


Verwarm de oven voor op 210°C onder- en bovenwarmte. 

Keer de broodjes om op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk ze in met het losgeklopt ei en strooi er sesamzaadjes over. 


Bak 20-25 min. tot ze gaar en goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster en doe ze daarna direct in een plastiek zak. 

Reacties