Maïsbolletjes


Onlangs had ik ze nog als afbakbroodjes gekocht bij Aldi omdat ik geen tijd had om zelf aan de bak te gaan en omdat ze zo bevielen ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Het wordt nog eens extra simpel   met de bloemmengeling voor maïsbrood van Horta. Horta beschikt over een heel gamma bloem onder de naam Bakers@home en is beschikbaar bij hun verkooppunten (meestal zijn dat tuincentra). De mix is rijkelijk gevuld met maïsstukjes waardoor het een beetje stug is om mee te werken. 
  • 500g bloem voor maïsbrood (Bakers@home, Horta)
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 290ml lauw water
  • 20g zachte boter
  • 30g zonnebloempitjes
  • 8g zout
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed ongeveer 15 min. tot je een soepel ietwat stevig deeg verkrijgt. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling. Vandaag was het niet zo warm in huis waardoor de eerste rijs ruim een uur duurde. 


Duw voorzichtig de lucht uit je deeg en verdeel in 10 gelijke bolletjes van ongeveer 90g/stuk. Laat de bolletjes ongeveer 10 min. onder een stuk vershoudfolie ontspannen op je werkblad. 


Druk de bolletjes langs 1 kant in een kommetje met griesmeel en duw ze wat plat. Schik ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer een stuk vershoudfolie met wat olie en dek hier de bolletjes mee af. Dit voorkomt dat de folie aan het deeg gaat kleven tijdens het rijzen. Bedek met een propere doek en laat 60 min. rijzen. 

Snijd de broodjes in met een scherp mesje en bak ze in 18 min. gaar en bruin in een voorverwarmde oven 230°C hete lucht en met stoom. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties

Een reactie posten