Croissants (Frankrijk)


Na het bekijken van tig filmpjes, recepten en tutorials voor het maken van croissants heb ik er mij ook eens aan gewaagd. Het recept vond ik op het YouTube kanaal van Cuisine Tii.

  • 200g T45 bloem (patisserie- of gewone patentbloem)
  • 200g T55 tarwebloem
  • 8g zout
  • 60g suiker
  • 8g droge gist
  • 20g ei
  • 100g koude melk
  • 100g koud water
  • Om te toeren: 230g roomboter
Doe alle ingrediënten (behalve de boter om te toeren) in de kneedkom en kneed heel kort (net tot alles een deeg vormt).

Rol het deeg uit tot een rechthoekig lapje (de grootte maakt nog niet uit in dit stadium) en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg een hele nacht rusten in de koelkast. 


Leg de boter tussen een groot stuk dubbel gevouwen bakpapier en plooi deze tot een rechthoek van 22x17cm toe. Nu kan je de boter platdrukken met de keukenrol en die zal mooi de plooien van het bakpapier volgen zodat je een mooie rechthoekige boterplaat verkrijgt. Laat ook deze de hele nacht in de koelkast liggen. 


De volgende dag rol je het deeg uit tot een lap van 36x24cm. Leg de boterplaat in het midden van de lap deeg en vouw het deeg dicht over de boterplaat. Zorg ervoor dat de naden mekaar niet overlappen maar gewoon aan mekaar aansluiten.

Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een lange lap. Doe nu een toer van vier. Vouw hiervoor de onderkant van de lap en de bovenkant van de lap naar binnen toe zodat ze mekaar aansluiten. Vouw het geheel dan dubbel. 

Draai opnieuw je deeg een kwartslag en rol opnieuw uit. Doe nu een toer van drie. Vouw hiervoor de onderkant van het deeg tot op 2/3 van de lap. Neem de de twee bovenste hoeken van je deeg en vouw helemaal over de rest van het gevouwen deeg. Wikkel het deeg in een stuk vershoudfolie en laat 15 min. rusten in de koelkast.


Rol het deeg uit tot een lap van 50x30 cm. Snijd de zijkanten van het deeg bij zodat je een mooie rechthoek verkrijgt. Versnijd het deeg in 5 stroken van 10x30 cm. Snijd elke strook diagonaal door twee zodat je per strook 2 driehoeken verkrijgt. 

Maak een kleine verticale insnijding in het midden van de breedste zijde van de driehoek. Neem de twee hoeken ervan en plooi die naar buiten. Rol dan de croissants verder op naar beneden toe. Leg ze met de punt naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. 



Bestrijk de croissants met een losgeklopt ei. Zorg ervoor dat je de snijvlakken niet mee insmeert. Dek af met een stuk plastiek en laat 90-120 min. rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Verwarm je oven voor op 180°C hete lucht.

Bestrijk de croissants een tweede maal in met het losgeklopt ei en bak in 16-18 min. tot ze mooi gebruind en gaar zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties