Griesmeelsandwiches


Door een deel van de bloem te vervangen door extra fijn griesmeel (semolina) krijgen deze sandwiches een extra zacht en ietwat gelig kruim. Het is een heel handelbaar deeg en prettig om mee te werken. Semolina kan je bij de meeste supermarkten vinden. Vind je ze niet in de schappen bij de bloem, kijk dan eens in de pasta rayon.


Voor 14 sandwiches of 25 mini sandwiches:
  • 300g T55 tarwebloem
  • 200g extra fijn griesmeel (semolina)
  • 7g droge gist of 21g verse gist (half blokje)
  • 20g suiker
  • 8g zout
  • 300ml lauwe melk
  • 80g zachte roomboter
  • om te bestrijken: 1 eidooier losgeklopt met 1 el melk
  • om te bestrooien: maanzaadjes, sesamzaadjes, havervlokken...
Roer de gist samen met 1tl suiker los in 5el water. Zet 10 min. aan de kant.

Meng de bloem met het zout en de suiker in de kneedkom. Voeg het gistmengsel toe en giet al knedend beetje bij beetje de melk erbij. Wanneer het vocht is opgenomen, doe je er de zachte boter bij.


Kneed 10-15 min tot een zacht en soepel deeg wat niet kleeft. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme en tochvrije plaats 45-60 min. rijzen tot het in volume verdubbeld is. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 14 gelijke porties. Bol ze op en laat 10 min. onder een stuk vershoudfolie op je werkblad rusten. 


Duw de bolletjes plat tot een ovaal en vorm een sandwich ervan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie wat je met olie hebt ingewreven. Dit voorkomt dat de folie aan de sandwiches gaat kleven tijdens het rijzen. Laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de sandwiches met de losgeklopte dooier en bestrooi met de zaadjes. 

Bak in 15-20 min. gaar en tot ze mooi goudbruin zijn. 

Leg de sandwiches op een rooster en laat onder een propere doek afkoelen. Verpak ze onmiddellijk in een plastiek zak nadat ze volledig zijn afgekoeld. Zo blijven ze lekker mals.


Reacties