Challah (Israël, Joods)


Een challah is een traditioneel Joods gevlochten brood wat ze met sjabbat of op Joodse feestdagen eten. Ik gebruikte het basisrecept voor challah van Rochie Pinson uit het boek: Rising, The book of Challah. Basic wordt een challah met sesamzaadjes of maanzaadjes bestrooid maar je kan ook een hartige variant (met stukjes hesp of kaas of olijven...) maken of een zoetere variant met een glazuur afwerking.
Voor 1 grote of 2 medium of 12 kleine challah:

  • 240ml lauwwarm water
  • 8g droge gist of 24g verse gist
  • 50g suiker
  • 360g + 160g tarwebloem
  • 6g zout
  • 2el zonnebloemolie
  • 1/2tl vanille-extract
  • 1ei + 1 dooier
  • om te bestrijken: 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • om te bestrooien: maanzaadjes
Roer het water, de suiker en de gist in je kneedkom en laat een paar minuten rusten tot de gist geactiveerd is. Voeg het eerste deel bloem toe samen met het zout en roer tot een glad beslag. Voeg het ei en de dooier toe, de olie en de vanille en roer opnieuw tot een glad deeg. Voeg al knedend beetje bij beetje het tweede deel van de bloem toe, stop met toevoegen wanneer het deeg loslaat van de randen. Kneed verder tot een soepel deeg.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat het deeg 1,5-2u rijzen tot verdubbeling.


Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 2 gelijke delen. Verdeel elk deel in 5 gelijke porties en rol ze uit tot strengen. Vlecht met de 5 strengen een brood. Duw de uiteindjes samen en steek ze onder de vlecht.

Een tutorial van hoe een vijfvlecht te maken, kan je volgen op dit duidelijk filmpje:


Plaats de vlechten op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze in met het losgeklopt ei. Laat 30-45 min. rijzen. Leg ze zeker ver genoeg uiteen want ze doen nog een grote ovenrijs tijdens het bakken.

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.


Strijk de broden nog eens in met het losgeklopt ei en bestrooi met de zaadjes.

Bak in ongeveer 30 min. gaar. De challah is klaar wanneer de onderkant goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop tikt met de knoken van je hand.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties