Ronde suisses met frangipane


Een heerlijk zachte koffiekoek of boterkoek zoals we die in hier in West-Vlaanderen noemen (en dit mag je wel letterlijk nemen omwille van de roomboter in het deeg) met frangipanevulling. Lekker als ontbijt, vieruurtje of voor bij de koffie. Normaal doe ik in de frangipane wat mascarpone maar nu had ik er geen in huis en heb ik Griekse yoghurt met braambessen gebruikt. Heel aangename ontdekking die net een ander smaakje aan de frangipane geeft.

Voor 12 koeken

Frangipane:

  • 250g amandelspijs
  • 1 ei
  • 100g zachte boter
  • 20g bloem
  • 20g Griekse yoghurt met braambessen
  • 20g puddingpoeder
Meng alle ingrediënten tot een glad mengsel en bewaar in de koelkast tot gebruik. 

Deeg:
  • 500g tarwebloem
  • 120g lauwe melk
  • 14g droge gist of 1 blokje (42g) verse gist
  • 50g suiker
  • 100g zachte boter
  • 2 eieren + 1 dooier
  • snufje zout
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met 1 lepel melk
  • fondantglazuur
Roer de gist los in de melk met een lepel van de suiker en laat 10 min. staan 

Zeef de bloem boven de kneedkom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Giet het gistmengsel erbij en kneed tot een zacht homogeen deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat rijzen tot een verdubbeling in volume (bij mij had het vandaag maar 45 min. nodig hiervoor). 

Duw de lucht uit het deeg en rol het uit tot een lap van ongeveer 48x30 cm. Smeer de frangipanevulling over het deeg maar laat een paar cm van de randen vrij. 

Rol het deeg op langs de lange zijde tot een rol en snijd die in 12 stukken van ongeveer 4 cm dikte per stuk. Leg ze met het snijvlak op een met bakpapier beklede bakplaat en duw ze een klein beetje vlak. 


Bedek met vershoudfolie en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de koeken met het losgeklopt ei en schuif de bakplaat in het midden van de oven. 

Bak ongeveer 18 min. tot ze mooi gebruind zijn. 

Laat afkoelen op een rooster en bestrijk met de fondantglazuur. 


Reacties