Broodjes met room


Aangezien ik niet graag voeding weggooi en ik een geopend flesje room nog in de frigo had staan, besloot ik die te verwerken in een deeg voor broodjes. De versiering werd aangebracht met een Oezbeekse broodstempel wat oa via Etsy kan aangekocht worden.

Voor 10 broodjes:

  • 600g tarwebloem
  • 10g droge gist of 30g verse gist
  • 2el olijfolie
  • 10g zout
  • 200ml extra lichte room (7% vetgehalte)
  • 175ml water
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk en 1el olijfolie
  • sesamzaadjes
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een soepel homogeen deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling (45-60 min, afhankelijk van de omgevingstemperatuur).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke porties. Maak er bolletjes van en laat op een licht met bloem bestoven werkblad 10 min rusten onder een stuk vershoudfolie. 

Duw de bolletjes plat tot een ronde schijf en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes af met vershoudfolie wat je met wat olie hebt ingewreven. Zo voorkom je dat de folie in de broodjes gaat kleven tijdens het rijzen. Laat 30 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte. 


Bestrijk de broodjes met het eimengsel en duw met de stempel (of de bodem van een glas) een cirkel in het midden van de broodjes. Bestrooi de randen me sesamzaadjes. 

Bak de broodjes in het midden van de oven voor 20 min. of tot ze mooi goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties