Aardbeienrolls


Altijd leuk om te maken en leuk om te serveren. Rolls, chelsea buns, brioche chinois... hoe je ze ook wil noemen. De variaties van de vulling zijn eindeloos. Deze keer koos ik voor een vulling van banketbakkersroom en gedroogde aardbeien.

  • 700g tarwebloem T55
  • 200ml melk of karnemelk
  • 100ml lauw water
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 2 eieren M
  • 70g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4g zout
  • 70ml olie (zonnebloem, maïs) of vloeibare boter
  • banketbakkersroom
  • gedroogde aardbeien
Meng de gist samen met het zakje vanillesuiker, het lauwe water en 50g van de bloem. Laat dit 20 min. rusten zodat het een borrelend papje wordt.

Doe de rest van de bloem, melk, zout, suiker en de eieren in de kneedkom. Meng deze kort onder mekaar. Voeg het gistpapje toe en kneed een paar minuten tot je een homogeen geheel krijgt. Voeg de olie toe en kneedt ongeveer 15 min. tot een zacht en soepel deeg. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie of een plastiek zak en laat minimum 2 uur rusten op een warme tochtvrije plek. Je kan het deeg ook laten overnachten in de koelkast (dit zal enkel de smaak ten goede komen). Wanneer je hiervoor kiest dan laat je het deeg eerst een half uur op kamertemperatuur rusten en zet je de kom daarna in de koelkast voor overnachting. 

Duw de lucht uit je deeg en rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 60x40 cm. 


Bestrijk de lap deeg met banketbakkersroom, laat ongeveer een rand van 2 cm vrij langs alle zijden. Bestrooi met de gedroogde aardbeien en rol het deeg strak op tot een rol.

Verdeel de rol in 12 gelijke stukken en schik ze plat in een ovenbestendige schaal. Dek af met plastic folie en laat gedurende 90 min. rijzen. 


Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte of 160°C hetelucht.

Bak de rolls gaar in 35-40 min. 

Laat wat afkoelen en versier met wat glazuur. 

Reacties