Lampionbrood met vruchten en noten

Ik heb lang getwijfeld om deze bakvorm te kopen omdat ie best wel prijzig was (toch naar Aliexpress normen) maar uiteindelijk haalde de hebberigheid het toch van de zuinigheid. Je bakt er een mooi decoratief cilindervormig brood mee wat je eens versneden nog eens kan roosteren in de oven zodat je toastjes verkrijgt. Je kan het natuurlijk ook zo serveren. Ik maakte dit brood om een kaasschotel te vergezellen dus wat noten en vruchten erin is een ideale combinatie. 

  • 75g volkorenmeel
  • 225g tarwebloem T55
  • 4g droge gist of 12g verse gist
  • 5g zout
  • 25g vetstof
  • 180ml lauw water
  • 100g noten en/of vruchten (ik had een mengeling van cranberries, rozijnen, hazelnoten en pompoenpitten)
Doe de bloem, meel, gist, zout, vetstof en water in de kneedkom. Kneed tot je een soepel deeg verkrijgt. De laatste 2 minuten voeg je de noten en vruchten toe en laat je op de traagste stand nog eventjes meedraaien tot ze volledig opgenomen zijn in het deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume. 

Ontgas het deeg en vorm tot een lange rol. Leg het brood in de met bakspray ingespoten bakvorm. Sluit de bakvorm en laat 30 min. op een warme plaats rusten. 


Zet de gesloten vorm in een koude oven. Zet de temperatuur op 200°C hete lucht en laat 40 min. bakken. 

Haal de vorm uit de oven en laat het brood nog een 5-tal minuten in de gesloten vorm. 

Ontvorm je brood en laat op een rooster afkoelen. 




Reacties

  1. Wat een geweldig mooi brood. Ben al een tijdje aan het googlen maar kan de vorm niet vinden. Wil hem hel graag hebben. Kunt u mij vertellen waar ik deze kan kopen?
    Alvast bedankt.

    Groetjes, Ad van de Wiel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor het mooie compliment Ad. Ik kocht de vorm bij Aliexpress: https://nl.aliexpress.com/item/4000124028137.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dkvLfqf

      Verwijderen

Een reactie posten