English muffins

Een eerste poging tot het bakken van deze luchtige English muffins. Lekker als ontbijt of als lichte lunch. Je snijdt ze middendoor en je stopt ze ff onder de grill of toaster, plakje kaas en een spiegeleitje er tussen en smullen maar.  Het recept komt van het YouTube kanaal Mommy oven. 

Het recept is goed voor 8 muffins. Heb je geen taartringen of een burgerbun bakvorm (wat ik gebruikte) dan kan je makkelijk zelf muffingringen maken. Hiervoor snijdt je repen licht karton of zwaar papier van 33x3 cm. Je wikkelt ze in alufolie en vormt ze tot een cirkel. Niet de uiteinden aan mekaar, doe een extra strookje alufolie over de nietjes en klaar. 

  • 240g lauwe melk
  • 7g instant droge gist
  • 15g suiker
  • 5g zout
  • 20g zonnebloemolie
  • 350g bloem  
  • Griesmeel of maïsmeel

Roer de gist los in de melk. Voeg suiker, zout en olie toe en roer met een garde. Voeg de bloem toe. Kneed kort onder mekaar en laat 15 min. afgedekt rusten.  Kneed daarna tot een soepel deeg. 

Bol op en leg in een ingevette schaal. Dek af en laat rijzen tot 2-3 keer het volume. 

Ontgas het deeg en verdeel in 8 gelijke stukken. Bol ze op en leg ze 15min. te rusten onder een stuk vershoudfolie op je werkblad.

Vet de ringen in met boter en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een hoopje gries- of maïsmeel op je werkblad en duw daar de bolletjes in wat plat tot een dikke schijf. Bedek beide kanten met meel. Plaats in elke ring een schijf deeg en dek af met vershoudfolie. Laat rijzen tot verdubbeling. 

Verwarm je oven voor op 180°C. 

Leg een laag bakpapier bovenop de vormpjes en zet daar bovenop nog een bakplaat zodat de broodjes een afgeplatte bovenkant behouden tijdens het bakken. 

Bak in ongeveer 13 min. tot de bovenkant licht gebruind is. 

Laat afkoelen op een rooster




Reacties