Croissants

Een nieuw recept uitgetest voor heerlijke croissants. Dit recept komt van het YouTube kanaal Benny's baked.

Deeg:

  • 500g tarwebloem (ik nam 250g T55 en 250g T45 bloem)
  • 50g suiker (Zùsto bij mij)
  • 10g zout
  • 250g lauw water
  • 100g zachte boter
  • 12g droge gist of 30g verse gist
Om te toeren:
  • 250g boter
Dag 1:

Ik ben begonnen met de toerboter uit te rollen tot een plak van ongeveer 20x18cm. Dit gaat heel gemakkelijk wanneer je je boter tussen een dubbel gevouwen stuk bakpapier legt. Tegen op de onderkant van het bakpapier een vierkant van 20x18cm en vouw de randen van het bakpapier op de lijnen toe. Rol nu het pakje boter uit met een deegrol tussen het bakpapier ter grootte van de uitgetekende rechthoek. Leg tot gebruik in de koelkast. 

Roer de gist los in het lauwe water. Doe de bloem, het gistwater, suiker en zout in de kneedkom en kneed tot je een samenhangend geheel krijgt. Voeg de zachte boter in blokjes toe en kneed nog zo'n 5 min. verder tot je een zacht en elastisch deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op laat het in een afgedekte kom rijzen tot het verdrievoudigd is in volume.

Ontgas het deeg en vouw het uit tot een rechthoek, plooi die als een envelop in drie en leg onder een stuk vershoudfolie in de koelkast om te overnachten. 

Dag 2:

Haal de boterplak een 20 tal minuutjes vooraf uit de koelkast en rol er een paar keer met de deegrol over terwijl het nog tussen het bakpapier zit. De boter moet dezelfde consistentie hebben als het deeg. 

Rol je deeg uit tot een rechthoek, dubbel zo lang als je boterplak (de breedte blijft hetzelfde).

Leg je boterplak in het midden van de deegplak en snijd de twee uiteinden van het deeg eraf. Leg die bovenop de boterplak en duw de naad in het midden toe. Zo bekom je een boterplak tussen twee deegplakken met open zijkanten (zoals een belegde boterham waar je de korstjes hebt van afgesneden). 

Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol. Draai je deegplak om en rol uit tot een lengte van ongeveer 60 cm.

Vouw 1/3 van het deeg (langs de lange kant) naar binnen en vouw langs de andere kant de 2/3 ook naar binnen. Duw wat plat en vouw dan dubbel toe. 

Snij de dichtgevouwen hoeken open en draai je deeg een kwartslag. Rol opnieuw nu uit tot een lengte van 60 cm. Plooi in drie dicht. 

Bedek het deeg met vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten. 

Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 min. op kamertemperatuur rusten vooraleer je terug begint uit te rollen. Rol het deeg uit tot een lap van 55x35 cm. Snijd alle kanten bij tot je een lap verkrijgt van 50x30 cm en snijd in 5 stroken van 10x30cm. Snijd elke strook diagonaal door 2 zodat je 10 driehoeken verkrijgt. 

Geef een kleine verticale snede in het midden van de brede kant van de driehoeken. Rol de driehoeken, begin aan de brede kant, trek de ingesneden kanten wat naar buiten toe en rol dan tot beneden op.

Leg de croissants met de punt van het deeg naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Bestrijk ze met een losgeklopt ei of melk en bedek met vershoudfolie. Laat ongeveer 2 uur rijzen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger dan 27°C is of de boter gaat smelten in het deeg. 

Verwarm de oven voor op 190°C hete lucht. 

Bestrijk de croissants nog eens met losgeklopt ei, zorg ervoor dat je de snijvlakken niet mee insmeert want hierdoor kan het zijn dat je croissants niet mooi opkomen tijdens het bakken. 

Bak ongeveer 20 min. tot ze mooi gebruind zijn. 

Laat op een rooster afkoelen maar natuurlijk smaakt een vers gebakken croissant het lekkerst wanneer hij nog warm heeft. 








Reacties