3-granen brood: tarwe, rogge en spelt

Deze bloem bracht ik mee van de Poolse supermarkt hier in de buurt. Het is een volkoren mengeling van drie graansoorten: tarwe, rogge en spelt. Ik bakte de broden in de geperforeerde Masterclass bakvormen van Kitchen Craft. 

Voor 2 broden:

  • 600g tarwebloem T55
  • 200g 3-granen meel
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 15g zout
  • klontje malse boter
  • 2el melkpoeder 
  • 500ml lauw water
  • afwerking: zadenmengeling
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een mooi soepel deeg. Doet het in een met olie ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat 60 min. rijzen op een tochtvrije warme plaats. 


Verdeel het deeg in twee gelijke delen en vorm ze tot een langwerpig brood.

Leg de broden in een met bakspray ingevette bakvorm. Dek af en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 


Bestrijk de broden met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met de zaden. 

Bak 35-40 min. tot de broden gaar zijn en mooi gekleurd. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties