Mini sinaasappelbrioche

Lekker zachte brioches waarbij het zoete van het deeg gecompenseerd wordt door het bittere van de sinaas. Deze brioches werden gebakken in smalle langwerpige bakvormen (Aliexpress) van 23x4x6.

Voor 2 stuks:

  • 250g Americana (Amerikaans patent)
  • 6g droge gist
  • 30g melkpoeder
  • 5g zout
  • 30g Zusto (of kristalsuiker)
  • 90g lauwwarm water
  • 1 ei M
  • 60g roomkaas (of zachte boter)
Vulling:
  • 80g gekonfijte sinaasappelschil in stukjes
  • 40g gehakte noten
  • sinaasappeljam (marmelade)
Afwerking:
  • 1 eidooier losgeklopt met 1el melk
  • 1el sinaasappeljam + 1el heet water
  • stukjes gekonfijte sinaasappelschil
  • fondantglazuur
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedkom en kneed in ongeveer 15 min. tot een zacht ietwat licht klevend deeg. Voeg de laatste minuut de sinaasappelschil en noten toe en schakel over naar de traagste stand. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat op een warme plaats (30°C) 60 min. rijzen. Het was kil in huis vandaag dus heb ik mijn rijskast gebruikt. 


Ontlucht het deeg en verdeel in 10 gelijke bolletjes. Laat ze op een met bloem bestoven werkblad 10 min. rusten onder een stuk vershoudfolie. 


Duw de bolletjes plat met de palm van je hand en doe een koffielepel jam in het midden van het deegstukje. Vouw de randen naar het midden toe als een tasje en knijp de naden dicht. 

Vet de bakvormen in met wat bakspray of gesmolten boter en leg in elke vorm 5 bolletjes naast mekaar. 

Bedek de vormen met plastiek folie en laat rijzen tot het deeg net niet tot aan de rand van de vorm komt. Dit duurde bij mij 45 min. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de brioches met de losgeklopt eidooier en bak ze in ongeveer 20 min. gaar en mooi bruin. 

Ontvorm de brioches en plaats ze op een rooster. 

Verwarm de marmelade samen met het water 30sec in de microgolf of tot het begint te borrelen. Strijk hiermee de brioches onmiddellijk in nadat ze gebakken zijn. Verdeel stukjes gekonfijte sinaasappelschil over de brioches. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Nadat de brioches volledig afgekoeld zijn kan je ze versieren met streepjes fondantglazuur. 


Reacties