Meergranenstokbroodjes

Een variant op het baguettes recept van Emile Henry. Deze keer een (iets gezonder) meergranenstokbroodje. Het bakken gebeurde in de gesloten Emile Henry baguettes bakvorm. Je kan ze ook in een open stokbroodvorm bakken of zo rechtstreeks op de plaat. 

Voor 3 baguettes:

  • 250g tarwebloem T55
  • 125g meergranenmeel
  • 5g droge gist of 15g verse gist
  • 215g koud water
  • 7g zout
  • klontje smout 
  • zaden/pitten mix (Trader's Joe Aldi)
Doe alle ingrediënten (behalve de zaden) in de kneedkom en kneed tot een soepel deeg. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af en laat 45 min. rijzen. 

Verdeel het deeg in drie gelijke bollen en laat die onder een doek 10 min. rusten op je werkblad. 


Duw plat tot een ovaal en vouw de bovenkant tot het midden van de lap dicht, doe hetzelfde met de onderkant. Plooi nu de bovenkant helemaal over de onderkant van je deeg en duw de naad dicht met de palm van je hand. Rol het deegstuk nu met beide handpalmen verder uit tot een baguette. 

Giet een strook van de zaden zo lang als je broodjes uit over je werkblad. Bestuif dmv een plantenspuit de bovenkanten van je baguettes en rol die over de zadenmengeling. 


Leg een stuk bakpapier in de bakvorm of bestuif goed met bloem. Leg de baguettes in de uitsparing en zet het deksel erop. Laat 20 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C hete lucht. 

Snijd de baguettes dmv een scherp mes in en bestuif ze met wat water. 

Bak 25 min met gesloten deksel, neem daarna het deksel weg en laat nog 5-10 min. verder bakken tot ze mooi bruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 










Reacties