Zoete aardappel briochebrood


Een experiment wat resulteerde in een superlekker brood met de allures van een brioche en de smaak van een luxe melkbrood (koekebrood).
Zoete aardappel wordt veel in de Zuidamerikaanse keuken gebruikt en het leek mij wel interessant om dit ook eens uit te proberen in een brood. Na wat ideetjes te hebben opgedaan via het internet ben ik aan de slag gegaan. De dag voor het bakken, kookte ik 250g zoete aardappelen waarna ik ze met de stamper pureerde. De overschot van de puree kan je invriezen. Je kan ook gewone aardappelpuree gebruiken in dit recept maar dan zal het kruim minder fraai kleuren.

  • 120g lauw water
  • 2el melkpoeder
  • 100g zoete aardappelpuree 
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 400g tarwebloem T55
  • 2el vloeibare honing (ik gebruikte Manuka honing)
  • 50g zachte boter
  • 1 ei
  • 6g zout
  • havervlokken en sesamzaad voor de afwerking
Doe alle ingrediënten in de mengkom en kneed tot je een mooi soepel deeg verkrijgt. Indien het deeg te slap is, voeg je wat extra bloem toe. Doe dit lepel voor lepel tot het deeg van de kom loslaat.


Vorm het deeg tot een bol en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en bedek met een propere theedoek. Laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen voor ongeveer 1 uur tot het deeg in volume verdubbeld is.


Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een lang of rond brood (naargelang de bakvorm). Bestrijk de bovenkant van het deeg met water en bestrooi met de havervlokken en zaden. Leg het brood met de sluiting naar beneden in de bakvorm. 

Verwarm de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 

Laat het brood afgedekt rijzen tot het net onder de rand van je bakvorm gerezen is. 

Bak 35min. tot het brood gaar en bruin is. Halfweg de baktijd kan je het brood afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet aanbrand. 

Laat afkoelen op een rooster.



Reacties